analize medicale
Laborator de Analize Medicale

Laboratorul de analize medicale deține un sistem automat preanalitic p540, alcătuit din Sorter, Aliquoter și centrifuga care permite identificarea corectă și rapidă a probelor. Acest sistem minimizează erorile care pot apărea în preanalitic, participă semnificativ la scurtarea timpului de eliberare a rezultatelor și, de asemenea, reduce posibilitatea de expunere a personalului.

Compartimentul de hematologie procesează hemograme pe cele două aparate din dotare ADVIA 2110 i. Capacitatea de lucru a analizorului este de 120 probe/ ora și există posibilitatea procesării probelor în regim de urgenta. De asemenea. se lucrează frotiuri din sânge periferic, medulograme și VSH (metoda clasică).

Compartimentul de coagulare are în dotare doua analizoare ACL 500 și ACL550, iar capacitatea de lucru a analizoarelor este de cel puțin 80 pacienți la bord, cu încărcare continua a probelor. Există posibilitatea de lucrare a probelor în regim de urgență.

Laboratorul de Analize Medicale

De asemenea, în laborator există și un compartiment de imunologie specială, care are în dotare un analizor Cobas e411.

Departamentul de microbiologie furnizează pentru spital servicii complete de diagnostic al bolilor infecțioase (determinate de bacterii și fungi).

Departamentul de microbiologie al Institutului Oncologic București prelucrează o mare diversitate de prelevate biologice de la pacienții oncologici: uroculturi, exsudate faringiene, exsudate nazale, plăgi, lichide de puncție, aspirate bronșice, spute, hemoculturi, catetere etc. Primirea probelor de microbiologie se realizează atât pe parcursul programului de lucru al laboratorului, cât și în garda. Departamentul de microbiologie utilizează metoda clasica de cultivare a microorganismelor pe medii de cultură. Acestea sunt medii cu calități nutritive și de pH controlate și certificate.

Laboratorul deține un termostat în care sunt incubate mediile de cultura însămânțate cu produsele patologice. După 24 de ore se obține cultura bacteriana/fungică din care se face identificare și antibiograma. Timpul de obținere a unei culturi bacteriene este mai mare în cazul în care proba biologica provine de la un pacient tratat cu antibiotic.

Alte detalii

Identificarea bacteriilor din cultura bacteriană se face atât prin metoda clasică, cu ajutorul testelor biochimice de identificare, cât și pe analizorul automat cu ajutorul cardurilor de identificare (analizor Vitek). Timpul de identificare prin aceste două metode este de 24 de ore în cazul probelor biochimice și de minim 5 ore pana la 24 de ore în cazul analizorului (in funcție de specificitatea bacteriei).

Antibiograma se realizează fie manual, prin disc difuzimetric, fie automat cu ajutorul cardurilor de antibiogramă, pe analizorul din dotare (Vitek). Acest aparat are posibilitatea de testare și raportare a multiplelor tipuri de rezistenta bacteriană la antibiotice și determinarea de CMI (concentrație minimă inhibitorie) pentru antibioticele testate. Timpul de obținere a antibiogramei este de 24 de ore.

Identificarea levurilor se face doar prin metoda automată (analizor Vitek), timpul variind de la 24 de ore până la 48 de ore.

Antifungigrama se realizează cu ajutorul cardurilor pe analizorul automat (analizor Vitek), în 24 de ore.

De asemenea,  în laborator exista și un analizor care realizează incubarea timp de 7 zile a hemoculturilor și semnalizează rapid hemoculturile pozitive. Această metoda scurtează mult timpul necesar luării unei decizii medicale, atât pentru inițierea unui tratament adecvat, dar și pentru limitarea infecțiilor nozocomiale.

Când o hemocultura este pozitivă, aceasta se cultivă pe mediile de cultura (timp de 24h), după care din cultură se face identificarea și testarea sensibilității la antibiotice pe analizorul care realizează acest lucru (încă 24 h).

În concluzie, rezultatul microbiologic pentru o probă de pacient este eliberat după un timp de minim 48 de ore.

 

Echipa

Dr. Anca Săsăreanu

Dr. Anca
Săsăreanu

Medic Primar Medicină de Laborator – şef laborator

icon_medic_a_iob

Dr. Dana
Răduţ

Medic Primar Medicină de Laborator

icon_medic_a_iob

Dr. Mihael
Scarlat

Medic Primar Compartiment imunologie

icon_medic_a_iob

Adriana Silvia
Coţea

Biolog principal

icon_medic_a_iob

Elena Veronica
Lazăr

Biochimist principal

icon_medic_a_iob

Alecsa Narcisa Gabriela

Biochimist principal

Asistenţi medicali

Asist. Mihăilă Diana – Asistent Șef
Asist. Marin Adriana
Asist. Giamalinga Elena Cristina    
Asist. Vasile Doina Georgiana    
Asist. Drenea Elena    
Asist. Ionici Tatiana    
Asist. Airinei Isabela    
Asist. Ionișă Marinela-Daniela    
Asist. Mitroaică (Stroe) Gabriela Iulia    
Asist. Fasie Rozica Elena    
Asist. Mocanu Mariana    
Asist. Alexe Gheorghe    
Asist. Saula Alida    
   

 

Contact

Program