Oncologie Medicală II

Secția de Oncologie Medicală II (OM2) din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” este un departament specializat în tratamentul medical al pacienților cu cancer, având ca scop oferirea de servicii medicale de cea mai înaltă calitate, de la momentul diagnosticului, pe tot parcursul îngrijirii pacienților oncologici.

Secția Oncologie Medicală II este recent renovată cu ample lucrări de renovare, reparații și dotare (în anul 2021, prin contribuția unor voluntari și fii duhovnicești ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru și Fundația „O șansă pentru viață”), oferind pacienților un confort sporit pe durata spitalizării continue, la standarde înalte, condiții aparte, personal empatic și bine pregătit.

Departamentul este compus dintr-o echipă de profesioniști, formată din medici oncologi care tratează diferite tipuri de cancer, asistenți medicali specializați în oncologie medicală care asigură administrarea terapiilor și alt personal de sprijin (infirmiere, registratori).

 

Oncologie Medicală II

Secția OM2 beneficiază de dotările tehnice ale Institutului Oncologic București, în secție administrându-se tratamente rambursate prin Casa Națională de Asigurări, dar și tratamente inovatoare, de ultimă generație, în cadrul studiilor clinice.

Secția OM2 oferă și acces la o serie de servicii de diagnostic complex al bolii și diagnostic diferențial. În plus, pacienții pot avea acces la servicii conexe de management al durerii, grupuri de sprijin, consiliere nutrițională și servicii de reabilitare sau reintegrare socială, pentru a ajuta la gestionarea aspectelor fizice, emoționale și practice ale supraviețuirii cu cancer.

Secția Oncologie Medicală II cuprinde Compartimentul de Îngrijire Paliativă, îngrijire mandatară unui act medical oncologic complex.

Descrierea activității

Activitatea medicală se desfășoară în regim de spitalizare continuă (secție cu 62 paturi), spitalizare de zi și în regim de ambulatoriu integrat conform contractului încheiat cu CNAS. Secţia Oncologie Medicală II cuprinde și Compartimentul de Îngrijire Paliativă din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București.

Secția OM2 este implicată în pregătirea studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Medicină și a rezidenților din specializarea Oncologie Medicală, dar și a altor rezidenți din specializări care efectuează stagii de Oncologie Medicală cu durată variabilă.

Tratamente medicale oncologice efectuate în cadrul secției:

 • Chimioterapie
 • Terapii țintite
 • Imunoterapie
 • Hormonoterapie
 • Tratamente suportive și paliative (administrarea de antialgice, antiemetice, antibiotice, anticoagulante, hemostatice, corticoterapie, protectoare gastrice, bronhodilatatoare, oxigenoterapie, factori de creştere, transfuzii etc.)
 •  

Tratamentele oncologice se prescriu într-o formă personalizată, ținând cont de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, de alte patologii conexe și de statusul clinico-biologic.

În cadrul secţiei OM2 se efectuează lunar aproximativ 2400 internări (200 spitalizări continue și 2200 spitalizări de zi)

Secţia OM2 are experiență în terapia tuturor formelor de cancer, mai ales a celor mamare, pulmonare, digestive (esofagiene, gastrice, colonice, de rect, hepatice, pancreatice), ginecologice (ovariene, endometriale, de col uterin), genitourinare (renale, uroteliale / de vezică urinară, prostatice, testiculare), de ţesuturi moi (sarcoame), ale capului și gâtului (de sferă O.R.L.) și ale pielii (melanoame).

Medicii oncologi de pe secția OM2 colaborează cu medicii din cadrul celorlalte secții (radioterapeuți, chirurgi oncologi, anatomopatologi, imagiști), formând comisii multidisciplinare (tumor board), pentru a oferi conduita terapeutică adecvată pacienților și acces la tratamente personalizate, pornind de la diagnosticul molecular al bolii.

În plus, colaborarea cu medicii din alte specializări conexe în cadrul IOB (cardiolog, pneumolog, gastroenterolog, infecționist, dermatolog, endocrinolog, neurolog etc.) este extrem de importantă pentru managementul complicațiilor ce pot apărea în timpul tratamentului (reacții adverse la chimioterapie, reacții adverse mediate imun în cadrul imunoterapiei), precum și pentru asigurarea unei conduite terapeutice optime în cadrul comorbidităților pacienților oncologice (boli cronice sau acute asociate).

Medicii din cadrul secției OM2 sunt implicați în activități de cercetare naționale și internaționale:

 • Studii clinice naţionale şi internaţionale multicentrice de fază II, III și IV
 • Proiecte de cercetare clinică finanțate prin fonduri europene
 • Proiecte în cadrul studiilor doctorale
 • Studii de cohortă retrospective sau prospective, inițiate de medicii cercetători, cu acordul comisiei de Etică
 • Studii transversale (de tip observațional), inițiate de medicii cercetători, cu acordul comisiei de Etică

Medicii din cadrul secției OM2 sunt implicați în activități de educație medicală continuă, reprezentate de participări active ca speakeri la congresele naționale și internaționale de oncologie, organizarea și participarea la cursuri post-universitare, organizarea și participarea la conferințe, forumuri și alte întruniri medicale.

În cadrul secției OM2 își desfășoară activitatea de pregătire în specialitatea Oncologie Medicală medici rezidenți, implicați atât în îngrijirea pacienților oncologici, cât și în activitățile educaționale sau de cercetare.

Echipa

icon_medic_a_iob

Dr. Daniela Luminița
Zob

Medic Primar Oncologie Medicală – şef de secţie

Dr. Laurenţia Galeş

Conf. Dr. Laurenţia Nicoleta Galeş

Medic Primar Oncologie Medicală

Dr. Aurelia Alexandru

Dr. Aurelia
Alexandru

Medic Primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Laura Aifer
Calustian

Medic Primar Hematologie Clinică

icon_medic_a_iob

Dr. Alexandrina
Crîngeanu

Medic Primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Mihaela Carmen Iftimie

Medic Primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Ana Maria
Gîlcă

Medic Primar Oncologie Medicală

Dr. Dan Emil
Belu

Medic Primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Doina
Spătaru

Medic Primar Oncologie Medicală

Dr. Silvia Alina
Brotea-Moşoiu

Medic Specialist Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Carmen Denisa Plăcintă

Medic Specialist Oncologie Medicală

As. Med. Maria Albu

Asist. Med. Maria
Albu

Asistent şef

icon_medic_a_iob

Dr. Ana Maria
Gîlcă

Medic primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Ana Maria
Gîlcă

Medic primar Oncologie Medicală

icon_medic_a_iob

Dr. Ana Maria
Gîlcă

Medic primar Oncologie Medicală

Asistenţi medicali şi alte specialităţi

Asist. Fecioru Mariana
Asist. Moraru Mariana
Asist. Crăciun Luminița
Asist. Cristea Aurelian
Asist. Matei Geanina
Asist. Bîrladeanu Cristina Florentina
Asist. Ghica Laura Georgiana
Asist. Marinache Georgeta
Asist. Toma Georgiana
Asist. Miu Daniela Ileana
Asist. Chelu Florența
Asist. Chivu Iuliana-Claudia
Asist. Popescu Ana-Maria
Asist. Stan Eugenia-Ioana
Asist. Rasboșanu Elena-Violeta
Asist. Gune Maria Gabriela
Asist. Gherase Ioana-Raluca
Asist. Ion Adriana

Contact

Program