Cercetari translationale in cancer

Incepand cu 01.01.2011, Institutul Oncologic Prof.dr. Alex.Trestioreanu este parte a proiectului ERANET – Cercetari Translationale in Cancer – proiect FP7 nr.HEALTH-F2-2010-226559, proiect la care participa 25 de institutii din din 19 tari, fiind coordonat de Institutul Superior de Sanatate din Italia.

Participarea Romaniei la acest proiect este rezultatul unei propuneri de parteneriat primita de Ministerul Sanatatii din Romania in cursul anului 2009, venita din partea Ministerului Sanatatii din Italia – care a initiat acest proiect. Dand curs acestei oferte, Ministerul Sanatatii a fost de acord cu participarea Romaniei la proiect si a desemnat Institutul Oncologic Prof. Dr. Alex. Trestioreanu ca unitate de coordonare la nivel national a proiectului, finantarea fiind asigurata de Ministerul Sanatatii.

In alegerea domeniului de cercetare, s-a apreciat ca cercetarile de tip translational, reprezinta forma cea mai directa de legatura intre cercetarea experimentala (“fundamentala”) si clinica / pacient, studiile pornind de la datele privind starea pacientului si evolutia bolii, raspunsul la tratament, care constituie astfel o baza pentru detalierea si dezvoltarea studiilor experimentale. Odata realizate, rezultatele si concluziile obtinute in studiile experimentale sunt utilizate pentru imbunatatirea metodelor de diagnostic si de tratament, procesul fiind astfel bi-directional “de la pat la cercetare” si reciproc, de la “cercetare la pat”, cercetarea translationala reprezentand astfel forma cea mai eficienta de trasfer a datelor experimentale in aplicatii clinice directe.

Documente internationale

- Call Text
- Guidelines for applicants
- Pre Proposal aplications form
- Pre proposal evaluation form
 

 Se estimeaza ca prin proiectul mentionat, alaturi de alte proiecte cu profil oncologic la nivel european, a cooperarii intre diversele tari, unitati si colective de cercetare si de tratament, organisme de decizie si de finantare, ca urmare a aplicarii rezultatelor cercetarii stiintifice in special pentru preventie, dar si pentru tratament, sa fie posibil ca in urmatorii ani numarul de decese prin cancer sa scada, la nivel european cu cel putin 20%, comparativ cu anul 2000.

Proiectul prevede lansarea a trei competitii (“calls”), prima dintre acestea (“joint translational call 1”), are ca obiectiv “Biomarkeri in cancer pentru un tratament personalizat al bolii”, fiind lansata in luna noiembrie 2011, avand ca termen final de depunere 10.02.2012. Competitia va fi realizata in doua etape: • etapa I – selectie preliminara de proiecte (“pre-proposal application”);
• etapa II – competitie finala – participa proiectele calificate in etapa I.

Evaluarea proiectelor se va desfasura in cursul anului 2012, proiectele ce vor fi declarate castigatoare urmand a fi realizate in perioada 2013 – 2015.

Pentru proiectul ERANET, Ministerul Sanatatii a stabilit un buget maxim de 250.000 euro, din care vor putea fi finantate maximum 2 proiecte, fiecare cu un buget maxim de 125.000 euro.

La competitie pot participa, ca parteneri, unitati de profil din Romania; ca parteneri principali pot participa numai unitati de cercetare publice care au ca profil cercetarea biomedicala, in mod deosebit din domeniul oncologic; existenta unor proiecte anterioare care au vizat studiile de tip translational este un criteriu suplimentar favorabil. Pentru aceasta prima competitie nu este admisa participarea unitatilor juridice private.

Pentru inscrierea la competitie unitatile interesate vor depune urmatoarele documente:

A. Documente nationale:
1. Cerere formala de includere in competitie;
2. Fisa institutie;
3. Declaratie tipul organizatiei de cercetare;
4. Declaratie pe propria raspundere privind eligibilitatea organizatiei de cercetare;
5. Declaratie privind nefinantarea din alte surse.

Aceste documente vor fi transmise numai coordonatorului national.

B. Documente internationale:
• Pre-proposal application form – din acest document se va transmite coordonatorului national numai urmatoarele parti: 1- 5, 8 si 9. Capitolele 6 si 7 vor fi depuse direct prin proiectul international, de catre directorul de proiect.

Documentele se vor depune numai in format electronic.

Pentru detalii privind competitia JTC 1 va puteti adresa: Ms. Laurentia GALES Tel: +40 722651583
Email: lminea51269@yahoo.ca

De asemenea, foarte util este situl www.transcanfp7.eu.

Documente nationale

- Cerere
- Fise institutii
- Incadrare institutii
- Eligibilitate institutii
- Nefinantare