În 1926 a început sa functioneze primul centru anticancer în cadrul Spitalului Coltea, sub conducerea Prof. Dr. Amza Jianu si a Prof. Dr. I. Jovin.

  În 1932 acest centru este transferat la Spitalul Filantropia.

  În 1949 se pun bazele Institutului Oncologic Bucuresti (decizia Ministerului Sanatatii publicata în Buletinul Oficial nr. 37 din luna februarie 1949), acesta începând a functiona din data de 21 decem

brie 1949; initial a fost condus de catre Prof. Dr. O.Costachel, apoi de catre Prof. Dr. Alex. Trestioreanu. Institutul Oncologic a fost primul spital în cadrul caruia au fost aplicate metode complexe de tratament al tumorilor, combinându-se chimioterapia, hormonoterapia, radioterapia si chirurgia.

În luna februarie 1989 activitatea institutului a fost transferata în complexul medical de pe platforma Fundeni.

Noul local dispune de un numar sporit de spatii destinate examinarii si efectuarii tratamentului cu citostatice, inclusiv a bolnavilor ambulatori, sali de operatii, spatii pentru prestatii diagnostice si de laborator, de investigatie radiologica sau cu radioizotopi, ecograf, computer - tomograf, sectii clinice, precum si facilitati de iradiere cu cele mai performante instalatii necesare pentru întocmirea planului terapeutic si efectuarea de tratamente cu energii înalte.

Importante spatii sunt destinate activitatii de cercetare.

Activitatea institutului este deosebit de complexa, munca de asistenta medicala oncologica, de cercetare, învatamânt, metodologica si formare a cadrelor de specialitate si, de asemenea competenta specialistilor nostri în rezolvarea problemelor multiple si dificile din cazuistica explica prestigiul deosebit de care se bucura azi institutul în rândul bolnavilor, al specialistilor, atât pe plan national cât si international. De altfel, cifrele sunt graitoare(ex anul 2015): peste 45000 consultatii de tip ambulatoriu, mai exact 45336 pacienti consultati de catre medicii din Ambulatoriul Integrat, examene paraclinice pentru pacientii institutului in numar de 756185, la care se adauga un numar de  22615 pacienti externati.

„.. Cursurile prof. A. Trestioreanu erau extrem de interesante, fie că se refereau la chirurgia oncologică sau la oncologia generală, la genetică sau la imunologie. Registrul Naţional de Cancer a fost înfiinţat şi realizat de Prof. Trestioreanu. Numeroase promoţii de medici secundari au fost pregătite la catedra sa. Majoritatea acestora au devenit şefii serviciilor de oncologie din multe judeţe şi oraşe ale României. Rezultatele activităţii în domeniul chirurgiei oncologice s-au reflectat în procentul semnificativ al vindecărilor de această cumplită boală, în special în cazul cancerului de sân. Grija faţă de pacienţi, omenia şi, nu în ultimul rând, sacrificiul, au marcat viaţa şi activitatea acestui savant, (Profesorul Trestioreanu a murit când consulta o pacientă). Savantul a fost ctitorul noului institut într-o perioadă foarte dificilă pentru dezvoltarea medicinei româneşti. Munca profesorului Trestioreanu şi a colectivului său s-au materializat într-un edificiu modern de asistenţă şi cercetare oncologică, bine organizat, dotat corespunzător.

Dorel Iordănescu, medic primar de medicină de laborator şi director executiv al fundaţiei Acad. Nicolae Cajal, interviu acordat editorialului Cronica Româna, 2008

 

Una dintre personalităţile marcante ale institutului a fost, evident,

Prof. Dr. Doc. Alexandru Trestioreanu,  medic de renume naţional şi internaţional,

ce a desfăşurat în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti

o prodigioasă activitate în  slujba pacientului, formânnumeroşi specialişti în domeniu.