COMPARTIMENT TERAPIE IZOTOPICA


In structura Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti functioneaza din anul 2006 Compartimentul Terapie Izotopica, cu 11 paturi, autorizat C.N.C.A.N ca unitate nucleara cu risc radiologic IV, prin utilizarea in terapie a surselor radioactive deschise, avand ca atribuţie principala efectuarea tratamentului cu izotopi radioactivi ( ex. I131, Sr89) pacientilor, in regim de spitalizare continua sau in regim de spitalizare de zi, individualizat si diferentiat, in raport cu starea pacientului, cu forma si stadiul evolutiv al bolii.
Acest compartiment se afla la demisol si este inclus in structura sectiei clinice Radioterapie II.
Contact: telefon 0212271382 sau prin e-mail la terapie.izotopica@iob.ro

Servicii medicale:
• efectuarea tratamentului cu Iod radioactiv I131 pacientilor cu cancer tiroidian, pentru ablatia tesutului tiroidian restant dupa tiroidectomie totala sau subtotala, dar si pentru tratarea cancerului tiroidian rezidual sau/si recidivat si a metastazelor, in regim de spitalizare continua;
• efectuarea tratamentului cu Iod radioactiv I131 pacientilor cu boli tiroidiene benigne (hipertiroidie si tireotoxicoza) in regim de spitalizare de zi;
• administrare de Iod radioactiv I131 in scop diagnostic;
• monitorizare oncologica postterapeutica clinico-imagistica;
• administrarea altor izotopi radioactivi in cadrul protocoalelor terapeutice radionuclidice (ex. Sr89 in terapia paleativa a metastazelor osoase din cancerul de prostata).

Terapia cu Iod radioactiv I131 reprezinta o procedura terapeutica specifica terapiei radionuclidice –RADIOTERAPIE CU SURSE DESCHISE. Ea consta in administrarea de Iod radioactiv I131, prezentat sub forma de capsule pentru administrare orala, in doze variabile, dupa un protocol specific. Dupa administrare, pacientul devine „sursa radioactiva”, ceea ce impune izolarea lui in spital cateva zile, in saloane special amenajate, pana cand nivelul radioactivitatii administrate scade sub limita maxima admisa de lege. Prin urmare, exista conditii speciale de amenajare si autorizare a unei sectii de terapie radionuclidica si un circuit reglementat si autorizat al capsulelor de Iod radioactiv I131.

Personalul sectiei:
• 1 medic primar
• 1 fizician cu gradul de fizician principal
• 4 asistente medicale generaliste cu gradul de asistent medical principal
• 4 infirmiere

Medic coordonator

Dr. Anca Zamfirescu
Medic primar Medicina Nucleara, Medic specialist Radioterapie
Competenta Ecografie Generala
Contact: telefon 0212271365

Dr. fizician Daniela Capitanu
Contact: telefon 0212271344

Asistent coordonator: Tincuta Tegus
Contact: telefon 0212271382

Asistenti: Daniela Dragomir, Claudia Nicorovici, Tincuta Tegus, Marcela Vaduva
Contact: telefon 0212271382

Infirmiere: Maria Bereanu, Elisabeta Buse, Constanta Ordean, Tudora Stoica
Contact: telefon 0212271385